Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Opublikowano: 08.06.2021 r.
Śledź w oleju, jabłko, cebula, majonez light i śmietana 12% – zestaw idealny do przygotowania pysznych śledzi w śmietanie z jabłkiem. Soczyste jabłka nadają świeżości, a połączenie śledzia z kremowym majonezem i śmietaną to klasyczny smak, który nigdy się nie nudzi. Cebula dodaje lekko ostrzejszego akcentu, doskonale balansując całość.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 500 g
- Jabłko - 300 g
- Cebula - 100 g
- Majonez light - 70 g
- Śmietana 12% - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Jeżeli śledzie są bardzo słone należy je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie.
- Filety śledziowe pokrój w ukośne paski o szerokości około 3-4 centymetrów.
- Cebulę i jabłka obierz. Pokrój cebulę i jabłka w niewielką kosteczkę. Usuń nadmiar soków z warzyw poprzez ściśnięcie pokrojonych składników dłoniami.
- Umieść jabłka i cebulę w misce. Dodaj sok z cytryny, śledzie, majonez, śmietanę oraz sól, pieprz, opcjonalnie cukier do smaku.
- Sałatkę zostaw na kilka godzin w lodówce by wszystkie składniki przeszły smakiem.
- Sałatkę podawaj z natką pietruszki oraz pieczywem.
Komentarz dietetyka
Przepis ma niski indeks glikemiczny. Jednocześnie ten przepis jest wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości