Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te pyszne śledzie sprawdzą się również jako smaczna i zdrowa kolacja.
Składniki dla 14 porcji:
- Filety śledziowe solone - 800 g (a'la matias)
- Cebula - 300 g (3 sztuki)
- Ogórki konserwowe - 920 g (1 duży słoik)
- Ocet spirytusowy - 30 ml (3 łyżki)
- Musztarda sarepska - 80 g
- Olej rzepakowy - 300 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą, następnie włóż do miski.
- Zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by dobrze się wymoczyły.
- Pod koniec moczenia zacznij przygotowywać resztę składników.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
- Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
- Śledzie odsącz z zalewy. Każdy płat posmaruj musztardą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokrój na małe kawałki.
- W słoikach układaj na zmianę cebulę, śledzie i ogórki. Każdą warstwę cebuli dodatkowo oprósz pieprzem.
- Wierzch przykrywamy cebulą, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
- Przed spożyciem wyjmij z lodówki przynajmniej na pół godziny.
Komentarz dietetyka
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk