Śledzie w oleju i occie
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Śledź w oleju, cebula i oliwa z oliwek – oto, co czyni ten przepis tak wyjątkowym. Przygotowanie śledzi w oleju i occie to prawdziwa gratka dla miłośników rybnych przekąsek. Ta klasyczna potrawa pełna jest aromatów i smaków, które idealnie komponują się, tworząc niesamowitą przekąskę na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 500 g
- Cebula - 200 g
- Oliwa z oliwek - 250 ml
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w wodzie. Jak będą odpowiednio słone pokrój je w paski.
- Zagotuj pół szklanki wody oraz pół szklanki octu. Dodaj 2 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu oraz 2 liście laurowe. Wystudź zalewę.
- Cebulę pokrój w pół plastry. Przełóż cebulę na sito, przelej cebulę wrzątkiem przez 30 sekund.
- Śledzie zalej chłodną zalewą i zostaw na 30 minut.
- Ze śledzi odlej zalewę. Wyłóż do słoika, dodaj cebulę i zalej olejem. W razie potrzeby dodaj więcej/mniej oleju. Wszystko powinno być całkowicie zalane olejem.
- Zostaw śledzie w lodówce na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Przepis o niskiej zawartości węglowodanów. Wysokokaloryczny, ale z niskim indeksem glikemicznym.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości