Śledzie w occie
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Śledź filet, ocet winny, cebula i odrobina cukru to kluczowe składniki przepisu na śledzie w occie. Proste i łatwo dostępne produkty zamienią się w pyszne danie, idealne na każdą okazję. To harmonijnie połączenie słodkiego i kwaśnego smaku, który wydobędzie najlepsze walory śledzia.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g (5 filetów)
- Ocet winny - 100 ml
- Cebula - 300 g (3 szt)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, słoiki, duża miska
Przepis krok po kroku
- Filety dokładnie przepłucz w wodzie. Do miski nalej 3 szklanki wody i umieść w niej śledzie, po 20 minutach śledzie ponownie przepłucz. Filety pokrój na mniejsze kawałki
- Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.
- Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.
- Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.
- Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.
Komentarz dietetyka
Śledzie są niezwykle zdrowe, a także pozwalają dostarczyć mnóstwa kwasów Omega 3.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny