Śledzie solone w oleju
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Filety śledziowe solone, cebula, olej rzepakowy i sok z cytryny to podstawowe składniki, których potrzebujesz, by przygotować domowe śledzie solone w oleju. Gdy połączysz te proste składniki, stworzysz klasyczne danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do chleba.
Składniki dla 5 porcji:
- Filety śledziowe solone - 400 g
- Cebula - 300 g
- Olej rzepakowy - 300 ml
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - sok z cytryny, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- słoiki, czajnik, sitko, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.
- Następnie umieść śledzie w misce i zalej wodą, by wymoczyć je z soli. Po 20 minutach odlej wodę i spróbuj, czy śledzie są już mniej słone. W razie potrzeby powtórz czynność nawet 2-3 razy. Pamiętaj, że śledzie powinny mieć lekko słony smak.
- Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i umieść w sitku. Zagotuj w czajniku wrzątek i przelej nim powoli cebulę.
- Do czystych, suchych słoików wkładaj na zmianę cebulkę i śledzie tworząc warstwy. Mniej więcej w środku umieść liść laurowy. Na wierzch zapełnionego słoika wlej łyżeczkę soku z cytryny.
- Wlej olej do każdego słoika, tak by go zapełnić. Dokładnie zakręć słoiki.
- Umieść w lodówce na minimum 48 godzin przed spożyciem.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk