Śledzie salsa
Opublikowano: 09.09.2021 r.
Śledź filet, ketchup i koncentrat pomidorowy to trio, które w śledziach salsa robi prawdziwą robotę. Do tego chrupiąca czerwona i żółta papryka oraz cebula, które nadają całości fajnego, świeżego smaku. Całość spaja olej rzepakowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Papryka żółta - 70 g
- Cebula - 100 g
- Ketchup - 150 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie.
- W międzyczasie można zabrać się za robienie sosu. Cebulę obierz i umyj. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i umyj.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone w większą kostkę warzywa. Dopraw solą i pieprzem oraz papryką. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Podczas smażenia można dodawać wodę.
- Jak już warzywa będą miękkie dodaj ketchup, koncentrat, 2 łyżki octu, łyżkę cukru i zagotuj całość. Sos ostudź. Jeśli trzeba dopraw.
- Namoczone śledzie pokrój w paski albo w dużą kostkę.
- Sos wymieszaj ze śledziami i całość odstaw.
Komentarz dietetyka
W tym przepisie znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone. Poza tym występują warzywa będące dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości