Śledzie pod pierzynką z serem żółtym

Opublikowano: 15.06.2021 r.
Śledź filet, ser gouda, cebula, papryka konserwowa oraz ziemniaki to kluczowe składniki tej smakowitej potrawy. Śledzie pod pierzynką z serem żółtym to ciekawe połączenie ryby, sera, warzyw i majonezowego sosu. Ta różnorodność smaków sprawia, że danie jest wyjątkowo apetyczne i sycące.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 300 g
- Ser gouda - 160 g
- Cebula - 100 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 160 g
- Ziemniaki późne - 200 g
- Marchewka - 70 g
- Majonez light - 50 g
- Musztarda - 50 g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie o ile jest taka potrzeba. Pokrój je w dużą kostkę.
- Marchewkę i ziemniaki ugotuj w mundurkach - nie obieraj. Ostudź warzywa i obierz je. Chłodne warzywa pokrój w kostkę.
- Na tarce zetrzyj ser żółty. Użyj małych oczek.
- Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę.
- Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt oraz majonez. Dodaj sol i pieprz.
- Do miski wyłóż warstwy: śledzie, cebula, marchewka, sos, ziemniaki, papryka, sos, ser żółty.
- Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Posyp przed podaniem świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny i ma średni indeks glikemiczny. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jednakże ser i majonez należałoby ograniczyć w przypadku problemów z cholesterolem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości