Śledzie pod pierzynką z serem
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Filety śledziowe, jajka, ser gouda i ogórki konserwowe to kluczowe składniki przepis na śledzie pod pierzynką z serem. Cebula i majonez dodają smaku, a oliwa z oliwek sprawia, że danie jest soczyste. To połączenie klasycznego śledzia z serową pierzynką na pewno zaskoczy twoje kubki smakowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Filety śledziowe solone - 500 g
- Cebula - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Ogórki konserwowe - 250 g
- Ser gouda - 200 g (w kostce)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Majonez - 90 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe umieść w misce. Zalej zimną wodą i zostaw do moczenia na 1,5 godziny.
- Jajka umieść w garnku i ugotuj na twardo (około 6-8 minut). Odstaw do ostygnięcia.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Ułóż na dnie szklanej miski i skrop oliwą. Oprósz solą i pieprzem.
- Śledzie pokrój w drobną kostkę i ułóż na cebuli.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę i ułóż na śledziach.
- Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Starte jajka ułóż na ogórkach.
- Na jajkach rozsmaruj majonez.
- Ser zetrzyj na tarce i posyp nim wierzch sałatki.
- Po przygotowaniu przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk