Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Opublikowano: 20.11.2021 r.
Filety śledziowe, ogórki kiszone i jajka na twardo to kluczowe składniki tej przekąski. Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem to proste, ale smakowite danie, które łączy wyraziste smaki śledzi z chrupiącymi, kwaśnymi ogórkami i delikatnymi jajkami. Całość dopełnia majonez light, który dodaje kremowej konsystencji, a ziemniaki zapewniają sycący fundament.
Składniki dla 5 porcji:
- Filety śledziowe solone - 300 g (6 filetów)
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Ogórki kiszone - 180 g (4 sztuki)
- Jajko - 3 szt. (ugotowane na twardo)
- Majonez light - 30 g (2 łyżki)
- Ziemniaki ugotowane - 250 g (3 sztuki)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w wodzie przez około godzinę, następnie odsącz na ręczniku papierowym.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ogórki również pokrój w drobną kostkę.
- Śledzie pokrój w kostkę o bokach około 1,5cm i wyłóż na dno miseczki. Oprósz pieprzem.
- Cebulę wyłóż na śledzie.
- Na warstwie z cebulą rozsmaruj cienko majonez.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce i posyp nimi warstwę z majonezem.
- Na ziemniaki wyłóż ogórki.
- Jajka obierz, oddziel białko od żółtek. Następnie zetrzyj białko na warstwę z ogórków.
- Wierzch przykryj cienką warstwą majonezu i oprósz pieprzem i startym na tarce żółtkiem.
Komentarz dietetyka
Śledzie to ryby bogate w kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy obniżając m.in. stężenie cholesterolu we krwi.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk