Śledzie pod pierzynką z burakami
Opublikowano: 15.06.2021 r.
Śledzie filet, buraki i jajka – to trio, które sprawia, że śledzie pod pierzynką z burakami to danie nie do przegapienia! Filety śledziowe tworzą bazę, buraki nadają koloru i naturalnej słodyczy, a jajka dodają sytości. Do tego chrupiące ogórki konserwowe i aksamitny sos ze śmietany oraz majonezu.
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 100 g
- Ogórki konserwowe - 200 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Burak - 300 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 12% - 100 g
- Majonez light - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach oraz buraki bez obierania. Gotuj w osobnych garnkach. Ugotowane buraki zalej zimną wodą i obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę.
- Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i obierz. Zetrzyj jajka na tarce na małych oczkach.
- Obierz cebulkę. Pokrój ją w drobną kostkę.
- Ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Jeśli trzeba - namocz śledzie. Śledzie pokrój w większą kostkę.
- Wymieszaj śmietanę z majonezem, pieprzem i odrobiną soli.
- Zacznij układać w dużej szklanej misce składniki warstwami: śledzie, cebula, sos, ogórki konserwowe, ziemniaki, sos, buraki, sos, jajka.
- Odstaw sałatkę na całą noc do lodówki. Posyp świeżym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Sałatka należy do potraw wysokokalorycznych poprzez wysokokaloryczny majonez i śmietanę. Potrawa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące ze śledzi, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości