Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Opublikowano: 11.05.2021 r.
Śledź filet, buraki gotowane, ziemniaki ugotowane, jajka i majonez – to główne składniki klasycznego przepisu na śledzie pod pierzynką z buraczkami. Ta pyszna, warstwowa sałatka to prawdziwa uczta smaków, w której delikatny śledź i słodkie buraki doskonale komponują się z kremowym majonezem. Idealna na każdą okazję!
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź filet - 300 g
- Cebula - 70 g (1 średnia sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Buraki gotowane - 500 g (3 sztuki)
- Ziemniaki ugotowane - 370 g (3 sztuki)
- Ogórek kiszony - 250 g (4 sztuki)
- Jajko - 3 szt. (3 sztuki)
- Szczypiorek - 40 g (2 garści)
- Majonez - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Śledzie wymieszaj z cebulą i ułóż w misce.
- W oddzielnych garnkach ugotuj ziemniaki i buraki w mundurkach.
- Po ugotowaniu i ostudzeniu obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Na warstwie śledzi ułóż kolejno warstwę ogórków, ziemniaków i buraczków.
- Posmaruj majonezem.
- Ułóż jajka pokrojone w kostkę.
- Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
Osoby odchudzające się, dbające o zdrowie i sylwetkę mogą zamienić majonez tradycyjny na majonez w wersji light. Danie sprawdzi się dla osób wymagających diety bezglutenowej, w umiarkowanych ilościach może być również odpowiednie dla osób z dobrze kontrolowaną cukrzycą.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk