Śledzie pod pierzynką
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Śledzie filetowane, buraki gotowane, ziemniaki w mundurkach, ogórki kiszone oraz jajka to główne bohaterowie tego przepisu. Dodaj do tego musztardę, majonez light i odrobinę sera gouda, a całość zyska wyjątkowy smak. Przegryzasz śledzia, czujesz delikatny smak buraków i chrupkość ogórków - niebo w gębie!
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź filet - 300 g (wypłukane)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Musztarda - 25 g
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 25 ml
- Buraki gotowane - 300 g (2 średnie sztuki)
- Ziemniaki ugotowane - 400 g (gotowane w mundurkach i obrane, 3 średnie sztuki)
- Ogórki kiszone - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Ser gouda - 150 g
- Majonez light - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do ostygnięcia i obierz ze skorupki. Następnie posiekaj je drobno na desce. Jajka pozostaw w małej miseczce.
- Cebulę drobno posiekaj, wypłukane filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj śledzie z cebulką, musztardą i olejem. Składniki dopraw i ułóż na dnie salaterki.
- Wierzch warstwy śledzi posmaruj 1/3 majonezu.
- Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dopraw je solą i pieprzem, następnie ułóż je na warstwę śledziową sałatki.
- Ogórki pokrój w kostkę i połóż na warstwie ziemniaków. Całość posmaruj połową pozostałego majonezu.
- Ugotowane i obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je pozostałym majonezem.
- Na wierzch sałatki post pokrojone jajka i starty ser żółty.
- Sałatkę udekoruj szczypiorkiem i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce.