Śledzie po wiejsku
Opublikowano: 19.06.2021 r.
Śledź filet, cebula i ogórki kiszone to podstawowe składniki śledzi po wiejsku. Do tego dochodzą marchewka i trochę oleju rzepakowego, a całość doprawiana jest cukrem dla zrównoważenia smaku. To prosta, ale bardzo smaczna potrawa, idealna na przystawkę czy dodatek do kolacji.
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź filet - 800 g
- Cebula - 300 g
- Marchewka - 130 g
- Ogórki kiszone - 300 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cukier - 24 g (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, tarka, duża miska, słoik 1,2 l
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie, by nie były zbyt słone.
- Cebulę pokrój w krążki.
- Marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Ogórki pokrój w plasterki.
- Zagotuj 1 szklankę wody razem z połową szklanki octu, cukrem, łyżką soli, cebulą oraz marchewką.
- Całe płaty śledziowe wymieszaj z ogórkami i zalej zalewą oraz olejem.
- Gotowe śledzie przełóż do słoika i zostaw na minimum całą noc.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera dużą ilość kwasów nienasyconych tłuszczowych, ale również zawiera sporą ilość soli. Osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny uważać na zjadane ilości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości