Śledzie po sułtańsku
Opublikowano: 23.06.2021 r.
Śledzie w oleju, cebula, rodzynki oraz ketchup i przecier pomidorowy to główne składniki na przepyszne śledzie po sułtańsku. Smak tych filetów, wzbogacony o warstwę aromatycznego sosu pomidorowego z dodatkiem słodkości rodzynek, z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych przysmaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 500 g (5 filetów)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Rodzynki - 100 g
- Ketchup - 75 g (3 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, duża miska, słoik
Przepis krok po kroku
- Filety wyciągnij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki.
- W dużej misce zmieszaj ze sobą ketchup i przecier Dodaj sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Całość zalej przecierem wymieszanym z ketchupem.
- Filety wymieszaj z powstałą zalewą i włóż je do słoika.
Komentarz dietetyka
To dobry pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości ryb, które są świetny źródłem cynku, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny