Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym to prawdziwa uczta dla miłośników wyrazistych smaków. W przepisie mamy śledzia, ketchup, koncentrat pomidorowy, a także miód, który dodaje delikatnej słodyczy. Papryka konserwowa i ogórek konserwowy dostarczają chrupkości, a fasola konserwowa i kukurydza wnoszą odrobinę meksykańskiego klimatu.
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Ketchup - 180 g
- Koncentrat pomidorowy - 36 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Miód - 30 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 150 g
- Ogórek konserwowy - 150 g
- Fasola konserwowa - 240 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.
- Na patelnię dodaj olej i rozgrzej go.
- Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę.
- Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę, fasolę, koncentrat, ketchup, miód oraz przyprawy. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.
- Pokrój śledzie oraz ogórki.
- Wymieszaj śledzie i ogórki z sosem.
- Odstaw na minimum dobę.
Komentarz dietetyka
Ten posiłek jest dobrym przykładem na sycące danie. Zawiera wszystkie składniki odżywcze i cenne wartości.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości