Śledzie po meksykańsku w oleju
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Fasola konserwowa, kukurydza, marynowana papryka i cebula w towarzystwie śledzia w oleju lnianym - to brzmi jak miks smaków, który przeniesie cię w kulinarną podróż do Meksyku. Šledzie po meksykańsku to niezwykłe połączenie naszych tradycyjnych ryb z wyrazistymi, południowoamerykańskimi dodatkami.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 250 g
- Fasola konserwowa - 120 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 130 g
- Cebula - 100 g
- Olej lniany - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryczka chilli świeża
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Jeżeli śledzie są za słone należy je wymoczyć.
- Pokrój cebulę w piórka.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Namoczone śledzie pokrój w paski.
- Wymieszaj śledzie z cebulą, papryką, kukurydzą, fasolą oraz przyprawami. Zalej wszystko olejem i wymieszaj.
- Odstaw na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Zdrowy przepis na sałatkę śledziową. Zawiera zdrowe tłuszcze i źródło białka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości