Śledzie po meksykańsku
Opublikowano: 16.09.2021 r.
Cebula, papryka czerwona, fasola czerwona i koncentrat pomidorowy to główne składniki śledzi po meksykańsku, które nadadzą daniu wyrazisty smak. Filety śledziowe łączymy z soczystymi warzywami, a całość doprawiamy odrobiną cukru i dusimy w aromatycznym oleju rzepakowym. To idealne połączenie smaków, które zaskakuje niebanalnym twistem.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 350 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Kukurydza konserwowa - 70 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Cukier - 3 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Fasola czerwona - 120 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Najpierw namocz śledzie.
- Pokrój obraną cebulę i paprykę w kostkę.
- Połącz paprykę i cebulę z kukurydzą i fasolą. Posól, popieprz i dodaj łyżkę octu oraz cukier.
- Jak śledzie będą namoczone pokrój je w dużą kostkę i wymieszaj z warzywami oraz koncentratem oraz olejem.
- Wszystko wstaw do lodówki na 2 dni.
Komentarz dietetyka
Pełnowartościowa potrawa. Jest godna polecenia dla każdego zdrowego człowieka.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości