Śledzie po kaszubsku ze śliwkami
Opublikowano: 30.11.2024 r.
Śledzie po kaszubsku ze śliwkami to danie, które zachwyca mnogością aromatów. Idealnie sprawdzi się na wigilię lub święta, możesz też przygotować je na imprezę.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Śliwki suszone - 150 g
- Rodzynki - 50 g
- Cebula - 100 g
- Koncentrat pomidorowy - 60 g
- Ocet jabłkowy - 20 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cukier - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz w wodzie przez około 1-2 godziny.
- Po namoczeniu osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki (np. na 3-4 cm paski).
- Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
- Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki, a rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odcedź.
- W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się szklista.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie wlej 1/2 szklanki wody, ocet jabłkowy i wsyp cukier. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie wlej wodę, ocet jabłkowy i wsyp cukier. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
- W naczyniu układaj warstwami: kawałki śledzi i sos śliwkowo-pomidorowy oraz śliwki i rodzynki jako dodatki. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc na warstwie sosu.
- Gotowe śledzie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest dobrym źródłem kwasów Omega 3, które wspierają działanie całego organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny