Śledzie po kaszubsku
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 300 g
- Śliwki suszone - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 200 g
- Cukier - 12 g
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz, by zniwelować zbyt słony smak. Trwa to od 1 do 2 godzin, w zależności od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać.
- Odlej wodę, śledzie pokrój w niewielkie kawałki.
- Podczas moczenia śledzi można zająć się przygotowaniem sosu.
- Cebule obierz i pokrój w piórka.
- Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i przesmaż ją przez około 5 minut. Dodaj do podsmażonej lekko cebuli koncentrat, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie, 5 łyżek octu, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Śliwki pokrój w niewielkie kawałki i również dodaj do cebuli. Duś wszystko przez około 10 minut. Ostudź.
- Do ostudzonego sosu dodaj pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszaj.
- Podawaj sałatkę najlepiej na drugi dzień razem z pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Przepis zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc będzie dobrym przepisem dla osób, które ograniczają ich ilość.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości