Śledzie po japońsku
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Śledź filet, majonez, ogórek kiszony i jajko – to składniki, które czynią śledzie po japońsku wyjątkowym daniem. W tej potrawie śledzie łączą się z jajkiem, majonezem oraz ogórkiem kiszonym, tworząc wyrazistą i oryginalną kompozycję smaków. Do tego szczypiorek i cebula dodają świeżości i chrupkości.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 200 g (2 filety)
- Jajko - 2 szt.
- Majonez - 150 g (6 łyżek)
- Szczypiorek - 45 g (1 pęczek)
- Ogórek kiszony - 120 g (2 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rondelek, prostokątne naczynie
Przepis krok po kroku
- Filety dokładnie wypłucz, włóż do miski napełnionej wodą i mocz przez 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wypłucz i sprawdź, czy ich smak ci odpowiada. Następnie każdy filet przekrój na pół, tnąc wzdłuż.
- Jajka ugotuj w małym rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Przekrój je na pół.
- Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z 2 łyżkami majonezu, pieprzem i solą. Całość przełóż na półmisek.
- Połówki jajek owiń paskami fileta. I udekoruj obficie majonezem.
- Całość posyp papryką i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarz dietetyka
To danie, które ze względu na duży udział majonezu nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny