Śledzie po giżycku
Opublikowano: 10.06.2021 r.
Śledź, cebula, papryka konserwowa i ketchup – to właśnie te składniki nadają charakterystyczny smak śledziom po giżycku. Proste połączenie ryby, warzyw i sosu tworzy pyszną sałatkę, którą szybko przygotujesz i podasz na wiele okazji.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 200 g
- Papryka konserwowa (marynowana) - 150 g
- Olej rzepakowy - 215 ml (1 szklanka)
- Ketchup - 120 g (1/2 szklanki)
- Cukier - 6 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jeżeli filety wymagają moczenia - mocz je w zimnej wodzie tak długo jak będzie potrzeba (zazwyczaj od 1 do 3 godzin).
- Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w kostkę lub w plastry. Dodaj do cebuli cukier oraz zalej olejem, wymieszaj i zostaw na 20 minut.
- Ocet (1/2 szklanki - nie trzeba od razu dodawać całego, możesz stopniowo sprawdzaj smak na bieżąco) wymieszaj z ketchupem.
- Pokrój paprykę w małą kosteczkę i dodaj do octu i ketchupu. Wymieszaj
- Paprykę, ocet i ketchup dodaj do cebuli po upłynięciu tych 20 minut. Przypraw: łyżeczka ziół, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj.
- Śledzie pokrój w skośne paski o szerokości 2 centymetrów. Dodaj śledzie do sosu i wymieszaj.
- Odstaw sałatkę na minimum całą noc do lodówki.
- Podawaj sałatkę ze świeżym pieczywem.
Komentarz dietetyka
Potrawa o niskiej zawartości węglowodanów. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. Wartość energetyczna jest stosunkowo wysoka głównie ze względu na dużą ilość oleju.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości