Śledzie po cygańsku z rodzynkami
Opublikowano: 26.07.2021 r.
Śledzie, ogórki kiszone, papryka czerwona, cebula, przecier pomidorowy i rodzynki - to kombinacja, która tworzy wyjątkowy smak śledzi po cygańsku z rodzynkami. Przepis łączy w sobie słodycz rodzynek z ostrością śledzi i aromatycznymi warzywami, a wszystko to zanurzone w pomidorowym sosie. Idealna przekąska na świąteczny stół lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 600 g (6 filetów)
- Ogórek kiszony - 180 g (3 szt)
- Pieczarki marynowane konserwowe - 50 g
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Ketchup - 50 g (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g (6 łyżek)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Musztarda - 25 g (1 łyżka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Rodzynki - 60 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, słoik
Przepis krok po kroku
- Śledzie opłucz z oleju i pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski.
- Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w paski i dodaj do śledzi.
- W garnku podgrzej przecier i połącz go z ketchupem i musztardą. Dodaj cukier, paprykę ostrą i wymieszaj. Całość odstaw do ostudzenia.
- Rodzynki przełóż do szklanki i zalej je wodą. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki dodaj do zalewy.
- Zalewę przelej do miski ze śledziami i dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do słoiczka.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, jednak nie będzie dobre dla osób z cukrzycą i insulinoopornością ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny