Śledzie po cygańsku
Opublikowano: 10.06.2021 r.
Śledzie, ogórki konserwowe i cebula - te składniki stanowią podstawę śledzi po cygańsku. W połączeniu z ketchupem, musztardą, olejem rzepakowym i odrobiną cukru tworzą smakowitą, nieoczywistą kompozycję. Idealne jako przekąska na imprezę albo dodatek do kolacji, przyciągną uwagę oryginalnym połączeniem smaków i aromatów.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 800 g
- Ogórki konserwowe - 150 g
- Cebula - 300 g
- Ketchup - 130 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Musztarda - 40 g
- Cukier - 6 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Jeżeli trzeba namocz śledzie.
- Śledzie pokrój w podłużne paski o szerokości około 3 centymetry.
- Ogórki pokrój w niewielką kostkę.
- Obraną i umytą cebulę pokrój w kostkę.
- Wymieszaj śledzie z warzywami.
- Dodaj do śledzi i warzyw ketchup, musztardę, olej, cukier, pół łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Odstaw na minimum kilka godzin do lodówki i podawaj z pieczywem.
Komentarz dietetyka
Niski indeks glikemiczny i niska zawartość węglowodanów to dwie cechy, które opisują danie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości