Śledzie korzenne
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Śledzie korzenne to połączenie śledzi w oleju, rodzynek, oleju rzepakowego i sosu sojowego. Do tego dochodzą miód, musztarda i cebula, które nadają potrawie głęboki, korzenny smak. Idealna kombinacja słodyczy, ostrości i intensywnego aromatu tworzy wyjątkową przekąskę na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź w oleju - 400 g (4 filety)
- Rodzynki - 100 g
- Olej rzepakowy - 180 ml (3/4 szklanki)
- Sos sojowy - 30 ml (2 łyżki)
- Miód - 10 g (1 łyżka)
- Musztarda - 50 g (2 łyżki)
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, kardamon, cynamon cały, anyż
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, pojemnik z pokryciem, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Śledzie odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużej misce zmieszaj ze sobą olej, sos sojowy, musztardę i miód. Dodaj rodzynki i pokrojone śledzie. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Kardamon, cynamon i anyż podpraż na suchej patelni i dodaj do zalewy.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dołącz do pozostałych składników zalewy.
- Śledzie wraz z cebulą i zalewą przełóż do zamykanego pojemnika.
- Wstaw do lodówki na 2 dni, po tym czasie będą gotowe do spożycia.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości ryb. Śledzie są dobrym źródłem kwasów Omega 3.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny