Śledzie korzenne w oleju

Opublikowano: 18.06.2021 r.
Śledzie w oleju, cebula i miód – to trio, które tworzy magię w śledziach korzennych. Aromatyczne, słodko-pikantne, idealne na każdą okazję! Dzięki prostym składnikom i wyjątkowemu połączeniu smaków, ten przepis z pewnością zachwyci każde podniebienie.
Składniki dla 8 porcji:
- Śledź w oleju - 700 g
- Olej rzepakowy - 300 ml
- Cebula - 300 g (3 sztuki)
- Miód - 50 g (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, chilli, gałka muszkatołowa, cynamon, ocet jabłkowy, goździki
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, słoik 800 ml
Przepis krok po kroku
- Śledzie odstaw do moczenia. Gdy w smaku będą dobre pokrój je w duże kawałki.
- Zagotuj wodę do ugotowania cebuli.
- Cebulę obierz. Pokrój cebulę w piórka. Cebulkę dodaj do garnka, zalej wcześniej ugotowaną wodą. Zagotuj przez minutę. Wodę wylej, a cebulę umieść w wodzie o lodowatej temperaturze.
- Przygotuj słoik. Dodaj do niego cebulę.
- W garnku ugotuj pół szklanki wody. Dodaj pół łyżeczki cynamonu (lub 1 korę cynamonu), 4 goździki oraz szczyptę chilli. Zagotuj, a następnie całość ostudź do letniej temperatury. Najlepiej jest chłodzić zalewę w zlewie z zimną wodą jeśli brakuje Ci czasu na studzenie. Gdy zalewa będzie miała temperaturę letnią dodaj miód oraz ocet w proporcji 1:1 do wody i dokładnie wymieszaj.
- Tą zalewą zalej cebulę. Jeżeli masz czas polecam zostawić samą cebulę w takiej zalewie na dobę i dopiero po dobie dodawać resztę.
- Dodaj śledzie do cebuli.
- Olej wymieszaj z przyprawami: 1/4 łyżeczki: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
- Olejem zalej śledzie. Śledzie powinny być zalane w całości. Jeżeli istnieje potrzeba dodaj więcej oleju.
- Śledzie odstaw na minimum jedną noc do przegryzienia się smaków.
Komentarz dietetyka
Przepis bogaty jest w bardzo cenne dla zdrowia przeciwutleniacze oraz substancje, które mogą zwiększać tempo metabolizmu poprzez zwiększenie termogenezy. Te zalety wynikają z dodanych do przepisu przypraw. Poza tym przepis jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera sporą ilość oleju. Ma jednak niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości