Śledzie gajowego
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Śledź, suszone grzyby, koncentrat pomidorowy i cebula – to cały sekret śledzi gajowego. Te składniki tworzą smaczną i aromatyczną kombinację. Śledzie są intensywnie pomidorowe z dodatkiem leśnych grzybów, które dodają głębi smaku. Cebula natomiast nadaje potrawie lekkiej słodyczy i chrupkości, idealnej na każdą okazję.
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź filet - 400 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Suszone grzyby - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Cukier - 25 g
- Ocet balsamiczny - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie na około 2 godziny. Następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Suszone grzyby namocz w wodzie na około godzinę. Po tym czasie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Następnie grzyby zostaw do ostygnięcia, osusz je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz, umyj i osusz, następnie pokrój w piórka. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju do momentu jej zeszklenia.
- Gdy cebula będzie złocista dodaj do niej ugotowane grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Warzywa i grzyby na patelni duś przez około 5 minut a następnie pozostaw je do wystygnięcia.
- Do wystudzonej cebuli dodaj pokrojone śledzie i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc).
- Śledzie podawaj na zimno.