Śledź z jabłkiem i cebulą
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Śledź, cebula, jabłko, śmietana i odrobina majonezu – to wszystko, czego potrzeba, aby przygotować śledzia z jabłkiem i cebulą. Świeże filety śledziowe połączone z chrupiącą cebulą i soczystym jabłkiem, a do tego kremowa baza ze śmietany i lekki majonez – oto przepis na pyszną i szybką przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Cebula - 150 g
- Jabłko - 200 g
- Śmietana 12% - 100 g
- Majonez light - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Przepis krok po kroku
- Jeśli trzeba - namocz śledzie.
- W tym czasie pokrój cebulę w piórka.
- Jak śledzie będą odpowiednio słone pokrój je w kostkę.
- Śledzie wymieszaj z cebulą, śmietaną, majonezem oraz solą i pieprzem.
- Odstaw na parę godzin.
Komentarz dietetyka
Przepis ma niski indeks glikemiczny, ale także wysoką kaloryczność. Jest źródłęm kwasów omega-3, które znajdują się w rybie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości