Śledź wędzony
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Śledź wędzony, ser twarogowy tłusty, cebula, jajka i chleb żytni razowy to podstawowe składniki tego przepisu na śledź wędzony. Łącząc te proste, ale smakowite elementy, można stworzyć danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie i przywoła smak nadmorskich wędzarni.
Składniki dla 5 porcji:
- Śledź wędzony (pikling) - 600 g
- Ser twarogowy tłusty - 200 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Chleb żytni razowy - 400 g (8 małych kromek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Śledzia obierz ze skórki i oddziel mięso od ości, umieść je w malakserze.
- Dodaj twaróg, cebulę oraz przyprawy, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.
- Dodaj do pasty i wymieszaj, dodaj także posiekany koper.
- Pastę podawaj na kromce świeżego żytniego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Śledź wędzony to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Ryby morskie są także bardzo dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz jodu. Pasta z dodatkiem twarogu jest świetnym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny