Śledź w śmietanie z jabłkiem
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Śledź, jabłko, cebula i śmietana - to połączenie smaków, które tworzy klasyczną polską potrawę. Soczyste kawałki śledzia, chrupiące jabłko, dodatek delikatnej cebulki i gęsta śmietana to kombinacja, która nie zawodzi. Idealne na przystawkę lub jako lekki posiłek, doskonale komponujące się z ziemniakami.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 250 g
- Jabłko - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie wypłucz w zimnej wodzie z nadmiaru soli. Następnie osusz je i pokrój w cienkie paseczki.
- Pokrojone śledzie włóż do miseczki i zalej je kilkoma łyżkami (3-4) octu. Odstaw je na pół godziny od czasu do czasu mieszając.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Jabłko wymieszaj z cebulą, śmietaną i przyprawami.
- Ułóż w szklanym naczyniu naprzemian śledzie i jabłka z cebulą.
- Wierzch śledzi udekoruj natką pietruszki.
- Śledzie pozostaw w lodówce na kilka godzin przed podaniem.