Śledź w oleju
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Śledź filet, olej rzepakowy i cebula – to główne składniki naszego przepisu na śledzia w oleju. Przygotowanie tej kultowej przystawki to prosty sposób na przywołanie smaków z dzieciństwa. Rzuć oko na przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę pyszną i aromatyczną przekąskę.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 600 g
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Cebula - 100 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, słoik
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe pokrój w kostkę i wypłucz kilka razy.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki.
- Dodaj cebulę do śledzia i wymieszaj. Przełóż całość do słoika.
- Dodaj olej i wymieszaj. Przykryj słoik i wstaw na noc do lodówki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin, jednak sporo soli, więc należy na nią uważać w przypadku problemów z żołądkiem, czy układem krwionośnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny