Skubaniec z wiśniami
Opublikowano: 18.04.2024 r.
Margaryna, jajka, mąka, cukier, kakao i wiśnie – to główni bohaterowie skubańca z wiśniami. W tej klasycznej, domowej słodkości, chrupiące ciasto łączy się z delikatną kwasowością wiśni, tworząc niesamowicie smaczne połączenie. Wyciągasz prostą recepturę z babcinej szafy i gotowe, mamy coś wyjątkowego na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Margaryna do pieczenia - 250 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3 szklanki)
- Cukier - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Wiśnie - 400 g (drylowane)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, stolnica, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj do niej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodaj margarynę, 50 gramów cukru i posiekaj nożem.
- Do masy dodaj żółtka i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części, do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie zagnieć.
- Blaszkę wysmaruj tłuszczem.
- Na blaszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach jedną jasną cześć ciasta. Następnie rozłóż wiśnie i zetrzyj na nie ciemną część ciasta.
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo, nie przerywając miksowania, dodaj do niej pozostały cukier.
- Pianę wyłóż na wierzch ciasta i zetrzyj na nią pozostałą, jasną część ciasta.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 – 50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Skubaniec z wiśniami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Wiśnie to doskonałe źródło przeciwutleniaczy, składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny