Skubaniec z rabarbarem

Opublikowano: 31.05.2025 r.
Masło, mąka pszenna, rabarbar i białka jajek – to kluczowe składniki naszego skubańca z rabarbarem. Delikatne, maślane ciasto, które skubie się na wierzchu, kryje w sobie rabarbarowy środek. Na dodatek beza z białek i cukru nadaje całemu wypiekowi lekkości i wyjątkowego smaku. Przepis prosty, ale efekt zdecydowanie zachwycający!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Masło - 200 g
- Cukier - 50 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Białko jajka - 4 szt.
- Cukier - 200 g (do bezy)
- Rabarbar - 500 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g (do owoców)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 180 g
- Mąka ziemniaczana - 10 g (do bezy)
- Przyprawy - cynamon, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, wałek, sitko
Przepis krok po kroku
- Mąki przesiej i zmieszaj z pokrojonym drobno, zimnym masłem. Następnie dodaj cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
- Dobrze wymieszaj, część ciasta odłóż na kruszonkę na wierzch, następnie dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto.
- Rozwałkuj i wylep ciastem formę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 15 minut, w tym czasie nagrzej piekarnik do 170 st. C. Widelcem zrób dziurki w spodzie i piecz przez 20 minut.
- Rabarbar opłucz, osusz i odetnij liście, łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, łyżeczkę cynamonu i wymieszaj. Następnie wymieszaj z połową konfitury.
- Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj przez około 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.
- Podpieczony spód posmaruj resztą konfitury, wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i odłożoną wcześniej kruszonkę, wstaw do piekarnika.
- Piecz przez 20 minut w 170 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni (termoobieg), susz bezę przez dodatkowe 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny