Skubaniec z agrestem

Opublikowano: 06.10.2024 r.
Jajka, mąka pszenna, margaryna do pieczenia i cukier – oto sekretne składniki naszego skubańca z agrestem. Miękki, kruche ciasto skrywa w sobie warstwę kwaskowatego agrestu, a odrobina kakao dodaje mu charakteru. To prosty, domowy wypiek, który zachwyci zarówno miłośników słodkości, jak i fanów lekko owocowych smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
 - Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3 szklanki)
 - Margaryna do pieczenia - 200 g
 - Cukier - 250 g
 - Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
 - Agrest - 500 g
 - Przyprawy - proszek do pieczenia
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, folia aluminiowa, sitko, tortownica 24 cm, lodówka
 
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej margarynę i posiekaj nożem.
 - Białka oddziel od żółtek.
 - Do masy z mąki i margaryny dodaj żółtka, 100 gramów cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki wyrób na jednolite, gładkie ciasto.
 - Powstałą masę podziel na dwie części. Każdą z części zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
 - Po tym czasie jedną częścią ciasta wylep tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż umyty i osuszony agrest.
 - Pozostałą masę ciasta podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i wyrób do połączenia składników.
 - Ciemną masę zetrzyj na tarce o dużych oczkach na wierzch agrestu.
 - Białka ubij na sztywną pianę, następnie nie przerywając mieszania dodaj do nich stopniowo pozostały cukier.
 - Pianę ułóż na wierzch ciasta i zetrzyj na nią pozostałe jasne ciasto.
 - Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 – 50 minut.
 - Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
 
Komentarz dietetyka
Skubaniec z agrestem to doskonała propozycja na pyszne, domowe wypieki. Sezon na agrest nie trwa długo, dlatego koniecznie przygotuj ciasto z jego dodatkiem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny