Skubaniec cioci Krysi
Opublikowano: 10.04.2024 r.
Cukier, jajka, margaryna do pieczenia i świeże maliny to podstawowe składniki w skubańcu cioci Krysi. To ciasto to połączenie puszystej słodyczy z soczystymi malinami, które nadają mu wyjątkowego uroku. Kakao dodaje delikatnie kakaowy akcent, a cukier wanilinowy pięknie wszystko podkreśla. Ten przepis to idealna propozycja na domowe, słodkie co nieco!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (pół opakowania)
- Jajko - 6 szt.
- Margaryna do pieczenia - 250 g (1 kostka)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cukier - 330 g
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Maliny - 1000 g (świeże lub mrożone)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, stolnica, folia spożywcza, lodówka
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Na stolnicy posiekaj margarynę z dodatkiem mąki. Następnie dodaj żółtka, 30 gramów cukru, cukier wanilinowy oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Ze składników zagnieć jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wyrób, aby składniki połączyły się.
- Każdy z kawałków ciasta zawiń w folię spożywczą i odłóż na 20-30 minut do lodówki.
- Białka ubij na pianę, dodaj do nich stopniowo pozostały cukier (nie przerywając ubijania).
- Świeże maliny oczyść.
- Blachę wysmaruj olejem rzepakowym.
- Na dno blachy skub małe kawałki jednej porcji ciasta jasnego, a następnie ciemnego. Na wierzch ciasta ułóż maliny, następnie pianę z białek.
- Na pianę z białek skub małe kawałki pozostałego ciasta jasnego.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 – 50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Skubaniec cioci Krysi to doskonała propozycja na słodką przekąskę. Możesz wykonać go z różnymi owocami, które stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny