Skrzydełka z indyka
Opublikowano: 09.03.2023 r.
Skrzydełka z indyka, sos sojowy, czosnek i odrobina ostrego ketchupu - to przepis na pyszne i aromatyczne danie! Proste składniki, a efekt gwarantuje obiad, który na pewno zniknie z talerza w mig. Kilka chwil przygotowań i można się cieszyć smakiem soczystych skrzydełek w wyjątkowej marynacie.
Składniki dla 2 porcji:
- Skrzydełko indyka - 1160 g (2 sztuki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ketchup - 20 g (2 łyżki, ostry)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, rozmaryn, sos słodki chilli, przyprawa kurczak złocisty
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka, pojemnik plastikowy do mrożenia
Przepis krok po kroku
- Skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół.
- W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli.
- Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka.
- Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół.
- Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk