Skrzydełka w zalewie octowej

Opublikowano: 15.06.2022 r.
Skrzydełka kurczaka, ocet spirytusowy, cebula i przecier pomidorowy - oto kluczowe składniki, które nadają charakterystyczny smak daniu. Jajka i mąka pszenna pomagają uzyskać chrupiącą panierkę, a cukier dodaje delikatnej słodyczy, równoważąc kwaśność octu. Całość dopełnia olej rzepakowy, który sprawia, że skrzydełka są soczyste i aromatyczne.
Składniki dla 7 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 300 ml
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Przecier pomidorowy z solą - 100 g
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, słoik
Przepis krok po kroku
- W garnku zagotuj 700 ml wody, dodaj łyżkę soli i wymieszaj.
- Umieść skrzydełka w garnku i gotuj przez 5 minut.
- Skrzydełka odcedź i osusz.
- Obtocz je w jajku i mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż skrzydełka.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
- Do wody po gotowaniu skrzydełek dodaj ocet, liść laurowy i ziele angielskie.
- Dodaj także cukier i przecier pomidorowy, wymieszaj dokładnie.
- Na patelni zeszklij cebulę i dodaj do zalewy.
- Zagotuj zalewę.
- Skrzydełka umieść w słoiku i zalej je gorącą zalewą.
- Odstaw do lodówki na 4-5 dni, aby nabrały smaku zalewy.
Komentarz dietetyka
Skrzydełka w zalewie octowej to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Skrzydełka zawierają sporą ilość kalorii, dlatego powinny być spożywane umiarkowanie przez osoby będące na diecie osób odchodzących się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny