Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Opublikowano: 07.09.2021 r.
Skrzydełka kurczaka, miód i musztarda to trio, które zmieni zwykły obiad w prawdziwą ucztę! Te delikatne kawałki kurczaka obtoczone w sosie z miodu i musztardy mają w sobie coś niezwykłego. Słodko-pikantny smak sprawia, że skrzydełka znikają z talerza w mgnieniu oka. Idealne na grilla, kolację z przyjaciółmi czy rodzinny obiadek!
Składniki dla 5 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 700 g
- Musztarda - 100 g
- Miód - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę. Miód i musztardę umieść w misce, dopraw solą, pieprzem, dodaj rozgnieciony czosnek. Wymieszaj dokładnie.
- Włóż skrzydełka do marynaty. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30-35 minut. Pod koniec pieczenia możesz otworzyć naczynie skrzydełka zrobią się złote.
- Gotowe danie posyp natką pietruszki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Skrzydełka w miodzie i musztardzie to dobry zamiennik jedzenia typu fast food z popularnych restauracji. Skrzydełka przygotowane w domu nie zawierają konserwantów. Mają także składniki lepszej jakości co wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny