Skrzydełka faszerowane

Opublikowano: 31.05.2025 r.
Skrzydełka kurczaka, mielone mięso wieprzowe, trochę oleju rzepakowego i odrobina musztardy – to sekret pysznych, faszerowanych skrzydełek. Nadzienie z mięsa mielonego sprawia, że są soczyste i aromatyczne, a musztarda dodaje im charakteru. Te cztery składniki tworzą harmonijną mieszankę, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsa.
Składniki dla 6 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1500 g
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Musztarda - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Ze skrzydełek powyciągaj kosteczki.
- Następnie przygotuj marynatę: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki ostrej, łyżkę oleju i musztardy, sól i pieprz wyłóż do miseczki, wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka.
- Mięso wstaw do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
- Mięso mielone lekko dopraw solą i pieprzem, a następnie włóż je w powstałe po wyjęciu kostek miejsca.
- Ułóż skrzydełka na blaszce, zabezpieczonej papierem do pieczenia i piecz około 50 minut w 180 st. C na złotawy kolor.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny