Skrzydełka buffalo

Opublikowano: 14.01.2022 r.
Skrzydełka kurczaka, masło, miód i keczup - te składniki sprawią, że buffalo chicken wings będą po prostu nie do przebicia! Kluczem do sukcesu jest aromatyczny sos, który powstaje z mieszanki masła, miodu i keczupu, oblepiający soczyste, chrupiące skrzydełka. Genialnie prosty przepis, który zadowoli każdego miłośnika pikantnych przysmaków.
Składniki dla 6 porcji:
- Skrzydełko kurczaka - 1000 g
- Masło - 50 g
- Miód - 100 g
- Keczup - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Umyj mięso i wysusz je.
- Mięso wymieszaj z łyżką soli, łyżką pieprzu, a także łyżeczką proszku do pieczenia. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Przed pieczeniem nagrzej piekarnik na 200 st. C.
- Połóż papier do pieczenia na blaszce.
- Skrzydełka ułóż na blaszce i piecz około 30 minut.
- Gdy skrzydełka się pieką, zacznij przygotowywać sos.
- Do garnka włóż masło i rozgrzej je. Dodaj do niego miód i keczup. Gotuj do lekkiego zgęstnienia.
- Gdy minie czas pieczenia skrzydełek, wyjmij je z piekarnika i dodaj do przygotowanego wcześniej sosu. Dobrze całość wymieszaj.
- Skrzydełka ponownie wyłóż na blaszkę, zwiększ temperaturę do 250 st. C., włącz termoobieg i dalej piecz, jeszcze kilka minut. Powinny się zarumienić.
Komentarz dietetyka
Ze względu na obecność miodu i keczupu, zjedzenie posiłku wpływa na podniesienie poziomu glukozy we krwi.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości