Shortbread
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Mąka pszenna, cukier i masło – to trio czyni shortbread tak wyjątkowym. Kruchy, maślany smak, który rozpływa się w ustach, jest wynikiem idealnej proporcji tych trzech składników. Ta klasyczna szkocka przekąska to prostota w najlepszym wydaniu, a jej przygotowanie to czysta przyjemność, zwłaszcza z tak minimalnym zestawem składników.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 100 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Mąkę i szczyptę soli wymieszaj w misce i odstaw.
- Masło utrzyj z dodatkiem cukru przy pomocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy.
- Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę. Składniki mieszaj do ich połączenia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z ciasta uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na blaszce prostokąt o wymiarach 13 × 25 cm.
- Ciasto przedziel na pół wzdłuż dłuższej krawędzi, a następnie podziel na prostokąty o szerokości około 1,5 cm.
- Patyczkiem do szaszłyków zrób w każdym ciastku po kilka dziurek.
- Ciasteczka piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
- Po upieczeniu ciasteczka wyciągnij, pozostaw na 5 minut i podziel ponownie na ciasteczka (podczas pieczenia skleją się).
- Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku (np. metalowej puszcze).
Komentarz dietetyka
Shortbread to kruche ciasteczka na bazie mąki, masła oraz cukru. Ciasteczka są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny