Shoarma z kurczaka
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, oliwa z oliwek i czosnek – to tylko niektóre z kluczowych składników, które tworzą podstawę soczystej, aromatycznej shoarmy z kurczaka. Ten prosty i szybki przepis sprawi, że poczujesz smak Bliskiego Wschodu w swoim własnym domu. Idealny na szybki obiad lub kolację dla fanów intensywnych smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Czosnek - 15 g
- Przyprawy - sól, kminek mielony, curry, gałka muszkatołowa, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieścić składniki marynaty: oliwę, posiekany drobno czosnek i przyprawy.
- Dodaj kurczaka do dużej miski z marynatą i wymieszaj łyżką, aby równomiernie pokryć mięso marynatą. Przykryj miskę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz kurczaka około 15 minut, obracając w połowie.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika i ostrym nożem pokrój go w cienkie paseczki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny