Shoarma wieprzowa
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Szynka wieprzowa surowa i olej rzepakowy to kluczowi gracze w tym przepisie na shoarmę wieprzową. Doskonale doprawione mięso i lekki olej tworzą niezwykle aromatyczną mieszankę. A to dopiero początek kuchennej przygody pełnej intensywnych smaków i zapachów!
Składniki dla 4 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - papryka słodka, kurkuma, ziele angielskie, papryka ostra, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz ziarna, czosnek granulowany, koper, goździki, kmin rzymski, kolendra nasiona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, moździerz
Przepis krok po kroku
- W moździerzu umieść po pół łyżeczki nasion kopru włoskiego, nasion kolendry, ziela angielskiego, ostrej papryki, pieprzu i kurkumy.
- Dodaj po łyżeczce kminu rzymskiego, czosnku granulowanego, papryki słodkiej i soli. Dopraw jeszcze 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu.
- Przyprawy dokładnie utrzyj w moździerzu, aż się dobrze połączą.
- Mięso umyj i oczyść z błonek. Podziel wzdłuż włókien na paski, a następnie pokrój w cieniutkie plasterki.
- Dodaj przygotowane przyprawy, olej i całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Smaż mięso na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumieni.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk