Shoarma
Opublikowano: 08.06.2021 r.
Piersi kurczaka, trochę ryżu i odrobina oliwy z oliwek – oto klucz do prostego i pysznego domowego obiadu, który nazywamy shoarmą. Dodatek sera gouda dodaje całości wyjątkowego smaku.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Ser gouda - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, curry, imbir mielony, gałka muszkatołowa, mielony czosnek, kardamon, kmin rzymski
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski wlej 2 łyżki oleju i wsyp wszystkie przyprawy.
- Mięso pokrój w paseczki i włóż do miski z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i włóż mięso. Smaż je 15 minut tak, by się zarumieniło.
- Pod koniec smażenia zetrzyj na mięso ser i potrzymaj przez 3 minuty na patelni, by się roztopił.
- Całość podawaj z ugotowanym ryżem.
Komentarz dietetyka
Shoarma nie powinna gościć zbyt często w diecie ze względu na niezbyt korzystną obróbkę termiczną.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny