Shio ramen

Opublikowano: 09.05.2025 r.
Kości wieprzowe, skrzydełko kurczaka, makaron ramen, boczek wieprzowy, czosnek, świeże i suszone grzyby shitake – to tylko niektóre z podstawowych składników, które tworzą esencjalny smak shio ramenu. Bazą jest aromatyczny bulion z mięsa i warzyw, który w połączeniu z makaronem tworzy niesamowicie sycące danie.
Składniki dla 4 porcji:
- Kości wieprzowe - 1000 g
- Skrzydełko kurczaka - 1500 g
- Arkusze nori - 3 g (1 płat)
- Marchewka - 200 g (4 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Olej sezamowy - 10 ml (1 łyżka)
- Makaron ramen - 400 g
- Grzyby shitake świeże - 70 g (garść)
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Sos sojowy - 40 ml (4 łyżki)
- Jajko - 4 szt.
- Grzyby shitake suszone - 30 g
- Olej z chilli - 20 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz, imbir świeży, chilli, kolendra świeża, olej sezamowy, czosnek, lubczyk
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, rondel
Przepis krok po kroku
- Boczek pokrój na plastry, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Wylej wodę i ponownie zalej czystą wodą.
- Dodaj arkusz nori, suszone grzyby, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień.
- Wyjmij nori, gdy zrobi się kleiste.
- Do mięsa dodaj sos sojowy i duś ok. 3 godzin.
- Ugotowany boczek rozłóż na papierze do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 5-7 minut, aż się zarumieni.
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
- W małym garnku zagotuj suszone shitake po gotowaniu boczku, dodaj wodę, sos sojowy, wymieszaj, zagotuj i do marynaty włóż jajka. Przechowuj w lodówce minimum 12 godzin.
- Do dużego garnka wrzuć oczyszczone kości i skrzydełka kurczaka, cebulę, czosnek, obraną marchewkę. Zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 4 godzin.
- Po ostygnięciu przecedź bulion i wstaw do lodówki na całą noc.
- Ponownie pogrzej bulion i dopraw.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- W miskach ułóż makaron, zalej bulionem, dodaj jajka i boczek.
Komentarz dietetyka
W wersji wegańskiem ramen można przygotować na bazie bulionu wegetariańskiego i tofu zamiast mięsa i jaj.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk