Seromakowiec z gotowej masy makowej
Opublikowano: 24.01.2022 r.
Twaróg sernikowy, masa makowa, żółtka jajek i kostka masła - to kluczowe składniki tego seromakowca, który przygotujesz z gotowej masy makowej. To pyszne połączenie maku i delikatnego sera na pewno umili Ci dzień i zadowoli podniebienie. Idealne połączenie smaków i tekstur w jednym prostym przepisie!
Składniki dla 17 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 8 szt.
- Cukier puder - 60 g (1/4 szklanki)
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Białko jajka - 6 szt.
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Masa makowa - 400 g (1 puszka)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 17
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj 4 żółtka, masło, śmietanę i cukier puder.
- Zagnieć ciasto i uformuj kulę, odstaw na godzinę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blachę, wyłóż masę makową z puszki.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj pozostałe 4 żółtka i miksuj na gładki krem.
- Następnie dodaj budyń i wymieszaj.
- Białka jaj ubij na gęstą pianę z odrobiną soli i delikatnie wmieszaj w masę sernikową.
- Przełóż masę twarogową na mak i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do masy makowej możesz dodać rodzynki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk