Seromakowiec na herbatnikach
Opublikowano: 19.09.2021 r.
Twaróg sernikowy, jajka, mak niebieski, herbatniki i orzechy włoskie to kluczowe składniki tego seromakowca na herbatnikach. Kandyzowana skórka z pomarańczy i miód dodają mu niepowtarzalnego smaku, a wszystko to połączone jest z delikatnie ubitym białkiem jajek i śmietanką kremową. Na koniec herbatniki i masło tworzą idealnie chrupiący spód.
Składniki dla 12 porcji:
- Twaróg sernikowy - 700 g
- Jajko - 6 szt.
- Białko jajka - 4 szt.
- Mak niebieski - 250 g
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 100 g
- Orzechy włoskie - 150 g
- Miód - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 100 ml
- Herbatniki - 250 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - cynamon, olejek migdałowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, maszynka do mielenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Umieść herbatniki w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i zmieszaj dokładnie z ciastkami. Wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wyłóż masą z ciastek.
- Zalej mak wrzącą wodą i odstaw na 30 minut. Następnie zmiel go trzykrotnie. Odciśnij z wody, dodaj do niego orzechy włoskie, skórkę z pomarańczy i miód oraz olejek migdałowy i cynamon, wymieszaj.
- Ubij białka na sztywno i wymieszaj z makiem.
- w misce ubij jajka z cukrem, dodaj do nich twaróg, śmietanę, cukier i zmiksuj do połączenia składników.
- Wykładaj masę twarogową na przemian z makową po łyżce, aż wypełnisz całą blaszkę.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasta są wyrobami zawierającymi dużą ilość cukru. Mają także dużo kalorii dlatego nie powinny ich spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Domowe ciasta nie zawierają konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny