Seromakowiec bez spodu
Opublikowano: 16.08.2021 r.
Masa makowa z puszki, ser twarogowy półtłusty i 5 jajek to kluczowe składniki tego pysznego seromakowca bez spodu. Cukier puder i masło dodają mu słodkości i gładkiej konsystencji. Bez zbędnego kombinowania z ciastem na spodzie, ten deser jest prostszy i szybszy do przygotowania, a jednocześnie pełen smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Masa makowa - 850 g (1 puszka)
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier puder - 100 g (pół szklanki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm
Przepis krok po kroku
- Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, nie przestając ubijać. Na koniec partiami dodawaj masę serową. Do całości wsyp cukier waniliowy, a także aromat cytrynowy i porządnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie łyżką nakładaj na przemian masę makową i masę serową.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
- Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
To ciasto ma dużo mniejszy indeks glikemiczny niż zwykle, jednak wciąż zawiera dość sporo cukru, dlatego nie powinien gościć zbyt często w diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny