Seromakowiec
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Twaróg sernikowy, masa makowa i czekolada – te składniki to klucz do idealnego seromakowca. Połączenie delikatnego sernika z aromatyczną masą makową i czekoladową polewą to raj dla podniebienia. Do tego dochodzą rodzynki, które dodają odrobinę słodyczy i tekstury. Całość otulona kruchym, maślanym spodem – po prostu niebo na talerzu.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Cukier puder - 90 g (9 łyżek)
- Masło - 250 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Masa makowa - 400 g
- Rodzynki - 70 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, metalowe sito, łyżka
Przepis krok po kroku
- Z mąki pszennej, cukru pudru, żółtka i masła (150 g) zagniatamy ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Gotowym ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia. Nakuwamy je po całości delikatnie widelcem. Pieczemy spód ciasta w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- Następnie rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mieszamy je z gotową masą makową. Przekładamy ją równomiernie na wystudzony spód ciasta.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier i masło. Składniki ucieramy za pomocą miksera na gęsty i puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
- Pod koniec dodajemy budyń. Ponownie całość mieszamy za pomocą miksera.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy je z masą serową, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotową przekładamy na masę makową.
- Ciasto pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Na koniec górę ciasta zdobimy polewą czekoladową. Tabliczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łączymy je ze śmietaną. Delikatnie rozprowadzamy ją po cieście.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk