Sernikobrownie z mascarpone
Opublikowano: 29.11.2021 r.
Masło, gorzka czekolada, jajka, twaróg sernikowy i mascarpone to główne bohaterowie naszego sernikobrownie z mascarpone. Połączenie tych składników tworzy czekoladową bazę z kremowym serowym nadzieniem, które po prostu rozpływa się w ustach! Idealny deser dla każdego, kto kocha intensywnie czekoladowe smakołyki z delikatnym, serowym akcentem.
Składniki dla 15 porcji:
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Czekolada gorzka - 200 g (2 tabliczki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Twaróg sernikowy - 250 g (1/2 opakowania)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną wcześniej czekoladę.
- Odstaw masło z czekoladą do ostygnięcia.
- W misce utrzyj 2 jajka i cukier.
- Dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj mąkę przesianą przez sito i zmiksuj na gładką masę.
- Teraz przygotujemy masę sernikową, wszystko przygotuj w osobnej misce.
- Twaróg sernikowy wymieszaj z dwoma jajkami, cukrem waniliowym i odrobiną mąki ziemniaczanej.
- Masę twarogową wymieszaj z mascarpone i zmiksuj.
- Na spód blachy wylej brownie, a wierch sernik.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Deser możesz podawać ze świeżymi owocami lub musem owocowym. Przy wyborze czekolady pamiętaj o sprawdzeniu składu. Czekolada powinna mieć wysoką zawartość kakao.
~ Oliwia Gawron, dietetyk