Sernikobrownie z brzoskwiniami
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Sernikobrownie z brzoskwiniami to połączenie aksamitnego serka twarogowego, intensywnego kakao i delikatnych jajek, które razem tworzą idealną bazę. Do tego rozpływająca się w ustach czekolada deserowa i soczyste brzoskwinie w syropie, które nadają całości wyjątkowego charakteru. Serio, to połączenie smaków jest po prostu obłędne!
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 500 g (1 wiaderko serka)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 łyżek)
- Cukier - 300 g (1,5 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Czekolada deserowa - 200 g
- Brzoskwinie w syropie - 820 g (1 puszka)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- W małym rondelku roztop 1 kostkę masła i dodaj pokruszoną na kawałki czekoladę. Wymieszaj dokładnie, tak by składniki połączyły się razem.
- Do miseczki wbij 3 jajka i dodaj 1 pół szklanki cukru, ubijaj mikserem na średnich obrotach. Dodaj powoli roztopioną czekoladę, wciąż ubijając. Na końcu przesiej do miski 1 szklankę mąki i szczyptę proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- W osobnej misce przygotuj ser, 2 jajka, skrobię ziemniaczaną, cukier i szczyptę cukru waniliowego. Ubij wszystko na puchatą masę za pomocą miksera.
- Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w cieniutkie plasterki.
- W misce przygotuj kruszonkę. Połącz ze sobą szklankę mąki, pół kostki masła, kakao i pół szklanki cukru. Wyrób jednolite ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Tortownice wyłóż papierem do pieczenia na spód wylej masę czekoladową. Na wierz wylej połowę masy serowej. Na masę serową poukładaj pokrojone brzoskwinie i przykryj je drugą połową masy. Na wierzch zetrzyj kruche ciasto, tak by zakrywało całą masę.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie możesz sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już suche, jeśli tak, to możesz wyciągnąć je z piekarnika. Posyp cukrem pudrem.